Ook in de eerste maanden van 2015 stijgen de bedrijfswinsten behoorlijk, mede dankzij de lagere olieprijs. Dat voorspelt de Winstmeter Ondernemers van Z24.

Voor het eerste kwartaal van 2015 voorziet de Winstmeter Ondernemers een groei van de operationele bedrijfswinsten met 3,8 procent, vergeleken met een jaar eerder.

De barometer van zakensite Z24 voor de ontwikkeling van bedrijfswinsten in Nederland toont daarmee nog steeds stijgende winsten.

Vergeleken met het laatste kwartaal van 2014 gaat het iets minder hard, want daarvoor staat de groeiraming op 4,9 procent. Die laatste raming is wel duidelijk hoger dan de eerdere prognose van de Winstmeter voor het vierde kwartaal die op 3,6 procent stond.

De groei van de operationele bedrijfswinsten in Nederland blijft zich per saldo dus gunstig ontwikkelen, ondanks tekenen van vertraging bij belangrijke handelspartners als Duitsland en Frankrijk.

Ondernemers merken effect lage olieprijs

Inkoopmanagers in de industrie zijn nog steeds positief, zo blijkt uit de NEVI-Index. Zowel in binnen- als buitenland is sprake van een aanhoudend sterke vraag. Daarbij wordt ook steeds duidelijker dat de daling van olieprijzen begint door te werken op inkoopprijzen van olie en aan olie gerelateerde producten. Bovendien helpt de zwakkere euro bedrijven die exporteren naar euro en kosten hebben in euro's

Gunstig is ook de ontwikkeling van de financiële gezondheid van bedrijven, zoals bijgehouden door Graydon, een specialist voor bedrijfsinformatie. Het aantal bedrijven met een zeer goede of een goede financiële rating vertoont een stijgende lijn in de tweede helft van 2014, terwijl het aantal bedrijven met een slechte tot zeer slechte rating afneemt.

Kosten bedrijven relatief laag

Op de huizenmarkt - belangrijk voor de bouw en een reeks verwante sectoren - is sinds de zomer van 2014 sprake licht prijsherstel, vergeleken met een jaar eerder,  blijkt uit gegevens van het Kadaster. Dat ondersteunt ook de vraagkant van de economie, omdat consumenten zich minder zorgen maken over verdamping van vermogen.

Uit salarisdata van softwarebedrijf en salarisverwerker UNIT4 blijkt dat lonen in de laatste maanden van afgelopen ruim 1,5 procent hoger lagen, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat is goed vergelijkbaar met het tempo van de loongroei eind 2013.

Voor de economie als geheel duidt dit nog allerminst op een neerwaartse spiraal van lonen en prijzen; sommige economen vrezen vanwege geringe inflatie voor deflatie in de eurozone, maar aan de loonkant is daar in Nederland in ieder geval nog weinig van te merken.

Winstmeter Ondernemers

Het model van de Winstmeter Ondernemers is gebaseerd op twaalf indicatoren die voorspellende waarde hebben. Daaronder vallen gegevens over vertrouwen van ondernemers (Nevi), financiële ratings van bedrijven (Graydon) en salarisdata (UNIT4)

De Winstmeter Ondernemers voorspelt de ontwikkeling van de operationele winst van Nederlandse bedrijven. Dit op basis het netto exploitatieoverschot, een maatstaf voor bedrijfswinsten die het Centraal Bureau voor de Statistiek elk kwartaal publiceert.

Lees ook

Stand van Nederland: economische groei in november nog maar 0,6 procent

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl